Schade?

Bel ons (0174) 526 767

Adresgegevens Route

Andere hypotheekregels voor senioren

Bent u 50-plusser en wilt u graag verhuizen naar een andere koopwoning? Dan zult u merken dat de hypotheekregels een stuk strenger zijn dan voorheen. En dat u als doorstromer andere mogelijkheden en beperkingen heeft dan een starter. Wat kunt u verwachten?

Uw hypotheek is gekoppeld aan uw woning. Als u gaat verhuizen, krijgt u een andere woning en moet er dus een nieuwe hypotheek komen. De bank kijkt dan naar uw inkomen en uw vermogen om te beoordelen voor welke hypotheekbedrag u in aanmerking komt. Er wordt bij de berekening uitgegaan van de nieuwe hypotheekregels die sinds 2013 van kracht zijn.

Spaar- en aflossingsvrije hypotheek

Starters moeten tegenwoordig een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten. Daarmee wordt de hypotheek stapsgewijs in 30 jaar volledig afgelost. Bent u doorstromer met een spaarhypotheek? Dan mag uw nieuwe hypotheek ook een spaarhypotheek zijn. U mag uw hypotheekvoorwaarden meeverhuizen, wat gunstig is als uw huidige rente lager is dan de nieuwe. Heeft u (ook) een aflossingsvrije hypotheek? Uw nieuwe hypotheek mag voor hoogstens 50% aflossingvrij zijn.

Overwaarde gebruiken

Als uw woning bij verkoop meer oplevert dan het bedrag dat u nog aan hypotheek heeft uitstaan, heeft u overwaarde. Die moet u gebruiken voor de financiering van uw nieuwe woning, anders komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Het voordeel is dat u dan toe kunt met een kleinere hypotheek, wat weer leidt tot lagere maandlasten.

Eigen geld inbrengen

U moet hoe dan ook voor de financiering van de nieuwe woning eigen geld inbrengen. Uw hypotheek mag namelijk niet meer zijn dan 101% van de koopsom (volgend jaar 100%). De bijkomende kosten betaalt u dus grotendeels zelf.

Voldoende pensioeninkomsten?

Bent u ouder dan 57 jaar? Dan kijkt de geldverstrekker anders naar uw inkomen. Banken houden vanaf 10 jaar voor de pensioendatum namelijk ook rekening met uw pensioeninkomsten.  Geen probleem als u een goed pensioen opbouwt of heeft opgebouwd. Maar als u straks alleen AOW heeft of hoogstens een klein pensioen, zult u alleen een heel bescheiden hypotheek kunnen krijgen. Het kan zijn dat een verhuizing niet mogelijk is en dat u als het ware gegijzeld bent in uw huidige (grote) woning en uw huidige (hoge) hypotheek.

Klop aan voor advies

Bent u 50-plusser en wilt u verhuizen? Wij bespreken graag met u wat uw kansen zijn op de woningmarkt, in welke prijsklasse u kunt zoeken en wat de gevolgen zijn voor uw maandlasten en uw vermogen.