Schade?

Bel ons (0174) 526 767

Adresgegevens Route

Wasdroger is brandgevaarlijk

Huishoudelijke apparaten zorgen voor gemak en tijdsbesparing. We gebruiken er met zijn allen daarom steeds meer van, maar daarmee is ook het brandgevaar toegenomen. Wat kunt u doen om de risico’s te beperken?

In huishoudelijke apparaten kan zich gemakkelijk stof ophopen. En stof is erg brandbaar in combinatie met hitte en zuurstof. Apparaten die warmte produceren én waarbij sprake is van stromende lucht zijn daarom het brandgevaarlijkst.  Met stip op één staat daarbij de wasdroger. Maar ook magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns vormen een risico.

Vrij van stof

U kunt het risico op brand door huishoudelijk apparaten verkleinen door ze schoon te houden. Maak daarom de filters van de wasdroger na elke droogbeurt vrij van stof en pluizen. Heeft de droger een afvoerslang? Reinig deze eens per jaar. De filters van de afzuigkap kunnen stof en vet bevatten en moeten eens per drie maanden gereinigd of vervangen worden. Vergeet bovendien niet om ook kleine apparaten als de broodrooster, de haarföhn en rookmelders regelmatig stofvrij te maken.

Juist gebruik

Verder is het belangrijk uw elektrische apparatuur op de juiste manier te gebruiken.

  • Halogeenlampen en inbouwspots produceren veel warmte. Plaats ze daarom niet in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen en meubels en houd voldoende ruimte tussen het plafond en spot. 
  • Televisie, computer en randapparatuur  zet u het beste ’s nachts helemaal uit, dus ook niet op standby.  
  • Leg geen snoeren onder de vloerbedekking en rol verlengsnoeren en haspels bij gebruik helemaal uit.
  • De bedrading van een elektrische deken kan beschadigd raken als u hem opbergt. Test hem daarom voor u hem in de koude maanden weer gaat gebruiken.
  • Gebruik de magnetron alleen voor voedsel en dranken.

Verzekering checken

Brand voorkomen is vooral belangrijk voor uw eigen veiligheid. Maar ook uw woonhuis en uw inboedel lopen gevaar bij brand. Niet alleen kunnen spullen in vlammen opgaan, ook roet en bluswater veroorzaken schade. Wij checken of u afdoende verzekerd bent voor alle vormen van schade en wij adviseren u over aanpassingen.