Schade?

Bel ons (0174) 526 767

Adresgegevens Route

FinanciŽle gevolgen overlijden onderschat

De meeste mensen van wie de partner is overleden, denken dat de overheid ervoor zal zorgen dat de achtergebleven partner voldoende inkomen heeft. Of dat de werkgever van de overledene bijspringt. De realiteit is dat u er vooral zelf verantwoordelijk voor bent dat de financiŽle positie van degene die achterblijft goed is.

Uit onderzoek blijkt dat na een overlijden de achterblijvende partner er vaak aanzienlijk op achteruit gaat. Bijna tweederde heeft maar net genoeg of zelfs te weinig om van rond te komen. Partners blijken nauwelijks met elkaar te praten over een nabestaandenpensioen of partnerpensioen en gaan ervan uit dat er wel iets geregeld zal zijn.

De Algemene Nabestaandenwet (ANW) biedt bij een overlijden de achterblijvende echtgenoot of echtgenote (of geregistreerd partner) een uitkering. Maar die uitkering volgt alleen bij bepaalde omstandigheden (zoals het verzorgen van een kind dat jonger is dan 18 jaar, of bij arbeidsongeschiktheid) en bovendien is dat ook geen vetpot. Dan is er het partnerpensioen. Als de overledene in loondienst werkte en een pensioenregeling bij zijn werkgever had, dan is het mogelijk dat daarin ook iets geregeld is voor de nabestaande. Maar dit is geen automatisme, u moet dat samen met uw partner goed regelen.

Het belangrijkste is dus dat u tijdig met uw partner de situatie bij overlijden bespreekt. Wat is er geregeld, wat kunt u verwachten en waar moet u rekening mee houden? Denk daarbij niet alleen aan het inkomen dat achteruit gaat, maar ook eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang. Als pensioenspecialist kunnen we u uiteraard ondersteunen bij het in kaart brengen van de situatie bij overlijden en we geven u graag een goed advies over het verbeteren van de financiële positie van de nabestaande.