Schade?

Bel ons (0174) 526 767

Adresgegevens Route

Stoppen voor de pensioenleeftijd. Het kan nog steeds.

Doordat de overheid voorstander is van langer doorwerken, lijkt het wel of het onmogelijk is om voor de pensioenleeftijd te stoppen met werken. Dat hoeft niet per se. Als u tijdig iets regelt, kunt u eerder genieten van uw oude dag.

Als u voor uw pensioenleeftijd stopt met werken, heeft u nog geen recht op AOW en dat is vaak een aanzienlijk deel van het pensioen. Een oplossing is om uw pensioen eerder in te laten gaan, maar dat heeft ook nadelen. Want als u dat doet, stopt u met pensioen opbouwen. Uw pensioen groeit dan niet verder. De totale pensioenopbouw is dus lager dan wanneer u volledig pensioen opbouwt. Van dat lagere pensioen moet u dan ook nog eens langer pensioenuitkeringen krijgen. Een vuistregel is dat u voor ieder jaar dat u eerder stopt met werken 7% pensioen inlevert. Alleen als u al veel pensioen heeft opgebouwd is het pensioen eerder in laten gaan daarom een interessante optie.

Vermogen opbouwen

Er zijn ook andere manieren om de periode tot uw pensioenleeftijd financieel te overbruggen. U kunt bijvoorbeeld tijdig beginnen met vermogensopbouw. Dat kan door te sparen, te beleggen of bijvoorbeeld door een levensverzekering af te sluiten. Hoe u er het beste voor zorgt dat ook u eerder kunt stoppen met werken? Dat hangt helemaal af van uw wensen, uw persoonlijke situatie en uw financiële mogelijkheden. Wij adviseren u graag.