Schade?

Bel ons (0174) 526 767

Adresgegevens Route

Schadeverzekeringen

zorgt graag goed voor uw huis, maar ook op de inboedel bent u gesteld. Natuurlijk: het zijn maar spullen. Maar toch verzekert u zich graag goed tegen schade aan de woning en inboedel. Dan zijn twee verzekeringen het belangrijkst:

- de opstalverzekering, of woonhuisverzekering

De opstalverzekering beschermt tegen allerlei gebeurtenissen die schade aan het woonhuis kunnen veroorzaken. Denk aan brand, inbraak en storm.

Verplicht
Schade aan uw huis kan de waarde van het huis sterk verminderen. Het huis dient vaak als onderpand voor de hypotheek. Daarom verplicht de geldverstrekker u meestal om een opstalverzekering af te sluiten.

Wat is de waarde?
Om een woonhuisverzekering af te sluiten, bepaalt u de verzekerde som van het huis. Stel, uw huis wordt helemaal verwoest door een brand of storm. Wat kost het dan om het huis opnieuw te bouwen? Het totaal van deze kosten heet de herbouwwaarde. Deze waarde kan een taxateur vaststellen. Maar vaak mag u dit ook zelf doen. Om u hierbij te helpen, is er de herbouwwaardemeter. Deze krijgt u van de verzekeraar of tussenpersoon. Hiermee bepaalt u snel en makkelijk de herbouwwaarde van uw huis.
Een voordeel van een waardemeter is dat er vaak garantie tegen onderverzekering is.

- de inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert schade aan de spullen die u in en om het huis hebt staan. Deze schade ontstaat door bijvoorbeeld inbraak, brand of storm.

Wat is de waarde?
U stelt de waarde van de inboedel vast, als u voor de eerste keer een inboedelverzekering afsluit. Meestal wordt alleen aan de grote zaken gedacht. Zoals meubels en computers. Maar vergeet niet de waarde van bijvoorbeeld de inhoud van de keuken, boeken of kleren. De inboedelwaardemeter helpt u hierbij. Ook deze meter krijgt u van de tussenpersoon of verzekeraar. Net zoals met de herbouwwaardemeter krijgt u met de inboedelwaardemeter ook vaak een garantie tegen onderverzekering.

Nieuwwaarde?
Het is goed na te gaan welke schade nu precies vergoed wordt door de verzekering. Wanneer krijgt u de nieuwwaarde wel en wanneer niet? Een verzekeraar keert namelijk niet altijd het bedrag uit wat er ooit voor betaald is, of waarvoor u het nu in de winkel kan kopen.

Of geldt een afschrijving?
Op sommige inboedels wordt afgeschreven. Bijvoorbeeld op elektronica, zoals een computer, printer of hifi-installatie. Maar ook bij kleren wordt van de nieuwwaarde een bedrag afgetrokken voor afschrijving.

Wel of geen kostbaarheden- of computerverzekering?
De inboedelverzekering biedt meestal een beperkte dekking voor kostbaarheden. Vaak zijn de sieraden, kunst- en antiekverzameling en diverse apparatuur meeverzekerd tot een maximumbedrag. Controleer dus goed of dat bedrag voldoende is. Zo niet, dan kunt u een aanvullende kostbaarhedenverzekering sluiten. Of een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld computerapparatuur.